nie ma nic gorszego niż ciepłe piwo - oczywiście jeśli zależy nam na zadowoleniu kubków smakowych. Idealna temperatura dla złocistego napoju to około 6-8°C. Co innego piwa ciemne i portery - te podaje się w temperaturze 10 - 12 stopni Celsjusza. Nie wolno natomiast mrozić piwa, bo przechłodzone traci smak! Wstawienie butelki do zamrażlnika nie jest więc dobrą metodą na jego szybkie schłodzenie.
Aby piwo ładnie wyglądało i dobrze smakowało nie należy po prostu przechylić butelki i czekać , aż się przeleje, tak robią tylko pospolici brynole. Po nalaniu do szklanki piwo powinno mieć kilkucentymetrową koronę piany - czyli "na dwa palce". Piana nie tylko szlachetnie wygląda, ale także chroni napój przed niekorzystnym działaniem tlenu. Aby ją uzyskać, piwo z butelki lub z puszki nalewa się na dwa razy. 2/3 pojemności naczynia piwo lejemy ostrożnie po ściance naczynia, natomiast pozostałą część wlewamy z wysokości ok. 10cm. W ten sposób powstaje piękna korona z piany. Należy uważać, żeby piana nie przelała się przez brzeg szklanki. Piwo z beczki nalewa się na jeden raz, a od doświadczenia barmana zależy, czy piana będzie wspaniała. Naczynia. w których podajesz piwo powinny być dokładnie wymyte (najmniejsze nawet pozostałości tłuszczu powodują opadanie piany) i wypłukane z detergentów. Tuż przed nalaniem piwa przepłucz szkło w zimnej wodzie - dzięki temu dłużej będą utrzymywały się w nim bąbelki dwutlenku węgla.
Dobre piwo słodowe poznasz po klarownym złocistym kolorze. Zmętnienia i osady właściwe są tlko niektórym gatunkom piwa - pszenicznym i grodziskim. Piana powinna utrzymywać się na powierzchni około 3-5 minut. Pianka nie tylko nadaje rasowego wyglądu Polakowi z piwem, ale również zapobiega utlenianiu się napoju, dzięki czemu piwo nie traci smaku i aromatu. Z tego samego powodu piwo butelkowane powinno być w całośi przelane do naczynia. Jeśli kupujesz piwo w sklepie by uraczyć się nim w zaciszu domowym, nie wkładaj do koszyka butelek, które stały w nasłonecznionym miejscu. Światło i wysoka temperatura mają zgubny wpływ na walory smakowe. Tylko w czasach Hammurabiego tych, którzy nie przestrzegali zasad sprzedaży piwa, karano śmiercią.