W jakiej temperaturze pić piwo

nie ma nic gorszego niż ciepłe piwo - oczywiście jeśli zależy nam na zadowoleniu kubków smakowych. Idealna temperatura dla złocistego napoju to około 6-8°C. Co innego piwa ciemne i portery - te podaje się w temperaturze 10 - 12 stopni Celsjusza. Nie wolno natomiast mrozić piwa, bo przechłodzone traci smak! Wstawienie butelki do zamrażlnika nie jest więc dobrą metodą na jego szybkie schłodzenie.

Jak nalewać piwo?

Aby piwo ładnie wyglądało i dobrze smakowało nie należy po prostu przechylić butelki i czekać , aż się przeleje, tak robią tylko pospolici brynole. Po nalaniu do szklanki piwo powinno mieć kilkucentymetrową koronę piany - czyli "na dwa palce". Piana nie tylko szlachetnie wygląda, ale także chroni napój przed niekorzystnym działaniem tlenu. Aby ją uzyskać, piwo z butelki lub z puszki nalewa się na dwa razy. 2/3 pojemności naczynia piwo lejemy ostrożnie po ściance naczynia, natomiast pozostałą część wlewamy z wysokości ok. 10cm. W ten sposób powstaje piękna korona z piany. Należy uważać, żeby piana nie przelała się przez brzeg szklanki. Piwo z beczki nalewa się na jeden raz, a od doświadczenia barmana zależy, czy piana będzie wspaniała. Naczynia. w których podajesz piwo powinny być dokładnie wymyte (najmniejsze nawet pozostałości tłuszczu powodują opadanie piany) i wypłukane z detergentów. Tuż przed nalaniem piwa przepłucz szkło w zimnej wodzie - dzięki temu dłużej będą utrzymywały się w nim bąbelki dwutlenku węgla.

I jeszcze trochę o piance i zakupach

Dobre piwo słodowe poznasz po klarownym złocistym kolorze. Zmętnienia i osady właściwe są tlko niektórym gatunkom piwa - pszenicznym i grodziskim. Piana powinna utrzymywać się na powierzchni około 3-5 minut. Pianka nie tylko nadaje rasowego wyglądu Polakowi z piwem, ale również zapobiega utlenianiu się napoju, dzięki czemu piwo nie traci smaku i aromatu. Z tego samego powodu piwo butelkowane powinno być w całośi przelane do naczynia. Jeśli kupujesz piwo w sklepie by uraczyć się nim w zaciszu domowym, nie wkładaj do koszyka butelek, które stały w nasłonecznionym miejscu. Światło i wysoka temperatura mają zgubny wpływ na walory smakowe. Tylko w czasach Hammurabiego tych, którzy nie przestrzegali zasad sprzedaży piwa, karano śmiercią.