Jak każdy wie jest wiele rodzajów piw. Złocisty trunek ma różny smak, kolor, zapach. Browarki mają także różną zawartość alkoholu. Piwa dzielimy ze względu na:

1. Sposób fermentacji

tu rozróżniamy:

a) fermantację dolną

b) fermentację górną

2. Zawartość ekstraktu

w brzeczce piwnej powstaje ekstrakt, różnie od sposobu warzenia piwa. Jeżeli browarek ma do 10% zawartości ekstraktu to jest lekkie, od 10 do 15% - piwo pełne, a ponad 15% ekstraktu to jest mocne.

Piwa dolnej fermentacji to:

a) pilzeńskie - piwo jasne pełne, barwy jasno-złocistej, ten gatunek jest najpowszechniej produkowany w Polsce.

b) monachijskie - (bawarskie) piwo ciemne, pełne lekko słodkie.

c) dortmundzkie - piwo jasne, trochę słabsze od monachijskiego, nie produkowane w Polsce.

Piwa górnej fermentacji to:

a) grodziskie - piwo lekkie, jasne pełne, alk. 1,8 - 2,5%, barwa złocista, kwaskowo-dymny smak, spotykane w Polsce.

b) porter - piwo ciemne, smak słodowo karmelowy.

c) angielskie - stout

d) niemieckie - weissebier

Zawartość alkoholu w piwie:

TYP PIWA ZAWARTOŚĆ EKSTRAKTU ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU
jasne lekkie --- 1,8 - 2,5%
jasne pełne 12% 3,3 - 4,5%
jasne pełne 12,5% 3,6 - 4,5%
jasne pełne eksportowe* 12,5% 3,6 - 4,5%
jasne mocne 20% 5 - 6,5%
ciemne --- 5 - 7,2%
bezalkoholowe** --- ok 1%

*zwykłe piwo jasne, o przedłużonej trwałości.

** nie istnieje piwo absolutnie bezalkoholowe, ale są tylko takie, które zawierają tego alkoholu niewiele.