Jak każdy wie jest wiele rodzajów piw. Złocisty trunek ma różny smak, kolor, zapach. Browarki mają także różną zawartość alkoholu. Piwa dzielimy ze względu na:
tu rozróżniamy:
a) fermantację dolną
b) fermentację górną
w brzeczce piwnej powstaje ekstrakt, różnie od sposobu warzenia piwa. Jeżeli browarek ma do 10% zawartości ekstraktu to jest lekkie, od 10 do 15% - piwo pełne, a ponad 15% ekstraktu to jest mocne.
a) pilzeńskie - piwo jasne pełne, barwy jasno-złocistej, ten gatunek jest najpowszechniej produkowany w Polsce.
b) monachijskie - (bawarskie) piwo ciemne, pełne lekko słodkie.
c) dortmundzkie - piwo jasne, trochę słabsze od monachijskiego, nie produkowane w Polsce.
a) grodziskie - piwo lekkie, jasne pełne, alk. 1,8 - 2,5%, barwa złocista, kwaskowo-dymny smak, spotykane w Polsce.
b) porter - piwo ciemne, smak słodowo karmelowy.
c) angielskie - stout
d) niemieckie - weissebier
TYP PIWA | ZAWARTOŚĆ EKSTRAKTU | ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU |
jasne lekkie | --- | 1,8 - 2,5% |
jasne pełne | 12% | 3,3 - 4,5% |
jasne pełne | 12,5% | 3,6 - 4,5% |
jasne pełne eksportowe* | 12,5% | 3,6 - 4,5% |
jasne mocne | 20% | 5 - 6,5% |
ciemne | --- | 5 - 7,2% |
bezalkoholowe** | --- | ok 1% |
*zwykłe piwo jasne, o przedłużonej trwałości.
** nie istnieje piwo absolutnie bezalkoholowe, ale są tylko takie, które zawierają tego alkoholu niewiele.